Naisjohtajat esiin! / 2017 Keksi

Naisjohtajat esiin! / 2017 Keksi

Kati Saari

s. 1964

Jump Smart
Strategi

“Olen oman elämäni Peppi Pitkätossu ja olen aina hakeutunut paikkoihin, joissa on vaikeaa. Olen aloittanut torimyyjänä Kauppatorilla 1980, ideoinut ja avannut Stockmann Outletin, Zara-vaatetusketjun Venäjällä ja kääntänyt Onnisen Moskovan yksikön kannattavaksi. Olen siis myynyt asioita ja palveluita t-paidasta vessanpyttyihin. Siirryin kaupasta kommunikointiin 2011, kun menin SEK&GREYhin strategiksi ja siitä lähtien olen miettinyt suoran myymisen sijasta mekaniikkoja, miten ihmisiin vaikutetaan ja muutosta tehdään. Jotkut kutsuvat sitä strategiaksi, minä maalaisjärjeksi ja silmät pallossa pitämiseksi. Nyt olen parissa pk-yrityksessä hallitusjäsen/senior advisor, tekemässä hasan & partnersilla työtä markkinoinnin ja viestinnän kanssa, kouluttamassa ja puhumassa silloin tällöin oppilaitoksissa ja muualla – kuka ikinä keksii pyytää minua puhumaan. En vielä tiedä mikä minusta tulee isona ja siksi ponnistelen joka päivä ymmärtääkseni maailmaa, kanssaihmisiä ja oppiakseni uutta.”

Kuka nainen on inspiroinut sinua ja miksi
Rohkeat, näkemykselliset naiset. Heittäytyjät. Niitä on monta, eri elämän vaiheista. Outletiin harjoittelijaksi tullut inkeriläistautainen Marina, joka ei vielä uskaltanut puhua kassalla ja siksi pyysi saada pienempää palkkaa, kunnes pätevöityy puhujaksi (tämähän ei lainsäädännöllisesti onnistunut, tietysti, vaikka olisikin ollut järkevää). Marina tuli silti. Ja on päässyt elämässään pitkälle.

Kuka on työntänyt sinua urallasi eteenpäin? 
Uteliaisuus ja pelko että sammaloituu. Beige pelottaa.

Minkä olet urasi aikana kokenut haastavaksi?
Sen, että usein sopivin on pätevin, ei paras. Että keskinkertaisuus on normi ja erilaisuus on vaarallista. Että
 ei uskalleta.

Jos voisit välttää yhden virheen, mikä se olisi? 
En kuuntelisi niitä, jotka omista peloistaan johtuen sanovat, että tuota sinä et voi tehdä. Voisin olla liikennelentäjä, jos en olisi kuunnellut!

Mitä tavoitteita sinulla on tulevaisuudessa? 
Olla onnellinen. Antaa enemmän kuin ottaa. Rakastaa. Seikkailla loppuun saakka ja kaatua hymyssä suin kuolleena maahan.

Paras vinkkisi arjen helpottamiseksi? 
Opi ostamaan palveluita ja maksamaan laskuja. Myy sitä, mitä osaat parhaiten ja osta niiltä, jotka osaavat muita osa-alueita. Käytä muistikirjaa/ kalenteria, johon kirjoitat kaiken ylös niin ei tarvitse muistella. Nuku kahdeksan tuntia. Ja minulle sopii loistavasti itse valitsemani lapsettomuus.

Neuvosi naisille: 
Usko intuitioon. Nuku riittävästi. Ole oikealla tavalla ylpeä, älä jää muiden alle, mutta pidä huolta niistä, jotka uhkaavat jäädä jälkeen. Ota toisia kädestä, kun on vaikea paikka.